Industribyen Nikel-et interessant sted for miljøagentene

Sist søndag var en del miljøagenter fra lokallaget i Sør-Varanger på besøk til sin russiske nabokommune og til industribyen Nikel.

Vi var med på et kunstnerprosjekt, og siste del av prosjektet ble utført i denne byen. Prosjektet var veldig bra, men det å besøke selve Nikel var nok det som opptok miljøagentene mest.

Denne byen inneholder et smelteverk som slipper ut store mengder forurensing, og for flere av miljøagentene i Pasvikdalen (Svanvik) er røyk fra industripipene noe dem ser hver dag. Dersom vinden kommer fra øst, kan luften lukte skikkelig råttent egg der disse miljøagentene bor. Det kommer av at fabrikken slipper ut noe som heter hydrogensulfid.

Vi tok mange bilder av både piper og landskapet rundt, og det kunne fortelles at i området rundt smelteverket er naturen ganske påvirket av det som kommer ut av pipene. Furutrærne trives ikke så godt, og det vokser f.eks. ikke reinlav eller skogsmose i dette området. De klarer ikke å vokse i jord med mye forurensning. Derimot er det mye lyng og kratt, to vegetasjonstyper som tåler å leve i slik jord. Det vil si at de er mer motstandsdyktig mot den forurensingen som kommer fra pipene og blir tatt opp av jorden. Forurensningen har også en effekt på dyrelivet. Fisken i nærheten har store mengder av forurensing i kroppen og flere fisker har skader på nyre og lever. Også fuglen svart-hvit fluesnapper som bor i området får forurensingen i seg, og den får problemer med å få unger.

«Heldigvis» for oss som bor på norsk side av grensa sier forskerne at naturen her ikke er alvorlig påvirket av forurensingen fra Nikel. Dette skyldes blant annet at vinden sjelden kommer fra øst. Det er likevel viktig at man passer på at ikke utslippene blir for store, og Norge følger med. Norsk institutt for luftforskning (NILU) har målestasjoner flere steder, blant annet nær Nikel og på Svanvik.

På vei hjem ser vi pipene i Nikel fra norsk side.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *